Blazersensemble Windkracht 10

Het blazersensemble Windkracht 10 werd opgericht in 1979. De toenmalige leden speelden samen in het Haags Instrumentaal Jeugd Ensemble.
Enkele leden van het eerste uur spelen nog steeds in Windkracht 10, maar ook hun kinderen hebben inmiddels een blaasinstrument ter hand genomen en zijn toegetreden tot onze gelederen, vast of als invaller. Dit zorgt voor een hecht ensemble met de nodige vernieuwing en verjonging.
Het ensemble werd aanvankelijk gedirigeerd door Hans van Peet; sinds 1984 staat het onder leiding van Ali Groen.
In 1993 in Windkracht 10 onderdeel geworden van Muziekvereniging St. Caecilia in Voorburg.
In de loop der jaren heeft Windkracht 10 een zeer groot repertoire opgebouwd, van klassiek tot hedendaags. Speciaal voor het ensemble werden werken gecomponeerd en gearrangeerd. Veel arrangementen zijn door leden van het ensemble zelf gemaakt.
Windkracht 10 verzorgt eigen concerten, educatieve projecten voor kinderen, concertjes in zorginstellingen met speciaal repertoire, begeleidingen van koren en dansers, etc.
Bijzondere concerten in de afgelopen jaren:
Lustrumconcert 25 jarig jubileum, met een aan het ensemble opgedragen compositie van Klaas ten Holt.
Jubileumconcert in 2006 bij het 100-jarige bestaan van St. Caecilia, een muzikale reis om te wereld in 80 minuten, waarbij gebruik werd gemaakt van audio-visuele middelen.
De “éénmansopera” Carmen op muziek van Bizet, waarbij zanger Igor Boogaert in zijn eentje de belangrijkste rollen voor zijn rekening nam, gebruik makend van vele kostuums en technische visuele hoogstandjes.
“De wording” , de Schöpfung van Haydn ( voor blazersensemble gearrangeerd door onze hoboïst Charles Franssen) , vrij geïnterpreteerd naar de ideeën van Darwin, met prachtige teksten , geschreven en verteld door Ruud Hisgen, beelden, en een schilderij van Doortje van Ginneken dat tijdens de voorstelling “ontstond”.
Kinderconcerten: “in de ban van het water” (2016) met verteller Vincent van Wijk, (o.a Rossini’s Willem Tell ouverture) gearrangeerd door onze fagottiste Esther Steffens, en Ravel ‘s “ma mère l’oye”) “het olifantje Babar” ( 2001) van Poulenc, met acteur/zanger/verteller Igor Bogaert.
Buitenlandse tournees werden gemaakt naar Denemarken, Tsjechië en Spanje.

Dirigente Ali Groen

Dirigente Ali Groen heeft sinds 1984 de muzikale leiding over blasers-ensemble Windkracht 10. Zij was hoboïste in het Residentieorkest, het Utrechts Symfonieorkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en jarenlang lid van het Odeion Blazers Ensemble. Door een rugblessure moest zij stoppen als hoboïste. Zij legde zich toe op dirigeren en lesgeven. Momenteel is zij docente hobo en ensemble-leiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en als dirigent en repetitor actief bij verschillende amateur- en beroepsorkesten en ensembles in binnen- en buitenland. Zij is een veelgevraagd blazersrepetitor, onder andere bij het Nationaal Jeugdorkest, het Europees Jeugdorkest, het Wereld jeugdorkest, het Spaans Jeugdorkest en het Gustav Mahler Jugend Orchester. foto-ali