History 40 jaar Windkracht 10

Blazersensemble Windkracht 10 werd opgericht in 1979 en viert daarom dit jaar zijn 40-jarig bestaan. De toenmalige leden kenden elkaar uit het Haags Instrumentaal Jeugd Ensemble en enkele leden van het eerste uur spelen nog steeds in Windkracht 10 . De meeste Windkracht-10 kinderen hebben inmiddels ook een instrument ter hand genomen en sommige zijn toegetreden tot onze gelederen, vast of als invaller. We vormen zo een hecht ensemble, jong en oud bij elkaar. Het ensemble werd aanvankelijk gedirigeerd door Hans van Peet; sinds 1984 staat het onder leiding van Ali Groen. In 1993 is Windkracht 10 onderdeel geworden van Muziekvereniging St. Caecilia in Voorburg. In de loop der jaren hebben we een zeer groot repertoire opgebouwd, van klassiek tot hedendaags. Speciaal voor ons werden werken gecomponeerd en gearrangeerd. Veel arrangementen zijn ook door onze eigen leden gemaakt. Windkracht 10 verzorgt eigen concerten, educatieve projecten voor kinderen, concerten in zorginstellingen met speciaal repertoire, begeleidingen van koren en dansers, etc. We maakten buitenlandse tournees naar Denemarken, Tsjechië en Spanje.

Enkele bijzondere concerten in de afgelopen jaren waren:

 • Het lustrumconcert voor ons 25- jarig jubileum, met een aan het ensemble opgedragen compositie van Klaas ten Holt.
 • Het jubileumconcert in 2006 bij het 100-jarige bestaan van St. Caecilia: een muzikale reis om te wereld in 80 minuten, waarbij gebruik werd gemaakt van audiovisuele middelen.
 • De “éénmansopera” Carmen op muziek van Bizet, waarbij zanger Igor Bogaert in zijn eentje de belangrijkste rollen voor zijn rekening nam : zeer ingenieus in zijn eentje!
 • “De wording”, de Schöpfung van Haydn (voor blazersensemble gearrangeerd door onze hoboïst Charles Fransen), met prachtige teksten geschreven en verteld door Ruud Hisgen, vrij geïnterpreteerd naar de ideeën van Darwin, met prachtige beelden van schilderijen van Doortje van Ginneken die tijdens de voorstelling “ontstonden”.
 • 2 Kinderconcerten: In 2016 schreven en arrangeerden Ali Groen en Esther Steffens “In de Ban van het Water” (muziek uit o.a. de Ouverture van Wilhelm Tell). De vertellers waren Rata Kloppenburg en Vincent van Wijk. In 2001 was “Het olifantje Babar” (muziek Francis Poulenc) met acteur/zanger/verteller Igor Bogaert middelpunt van een druk bezochte muziektheatervoorstelling.
 • Activiteiten

  In 2019 viert Windkracht 10 zijn 40-jarig bestaan met een familie- en vriendendag met concert op 3 februari, een ensembleweekend onder leiding van leden van Calefax op 6 en 7 april met afsluitend concert, en een groot jubileumconcert op 29 juni. We hopen van harte dat jullie komen luisteren bij een van deze concerten

  Voor de familie- en vriendendag hebben we zo veel mogelijk familieleden, oud-leden, invallers en andere vrienden mee te laten spelen in het Windkracht10 mega-ensemble. Onder leiding van Ali Groen brengen we enkele delen van de Peer Gynt-suite ten gehore, en onder leiding van Hans van Peet – onze eerste dirigent – wordt Rimsky-Korsakovs De grote poort van Kiev uitgevoerd. Jong Windkracht 10 laat van zich horen met de Petite Symphonie van Gounod . De twee Windkracht-10-kinderen die van muziek hun professie hebben gemaakt, brengen ieder een kort solowerk ten gehore, begeleid door Windkracht 10. Na deze bijdragen aan de maandelijkse concertreeks van St. Cecilia, vervolgen we het feest met een gezellig samenzijn voor (oud) leden en vrienden : eten, drinken en meer muziek.

  In het weekend van 6 en 7 april organiseren we een festival voor blaasenesembles met dezelfde bezetting als Windkracht 10 . Deelnemende ensembles zijn Giusto, Team Tien, Domstad blazersensemble en I Fiati. Op zaterdag worden er masterclasses gegeven door de leden van het beroemde Calefax; ’s avonds is er een coachingsessie. De zondag staat in het teken van concerten: ’s ochtends geven Erik Reijnders en Esther Klaassens een concert voor alle deelnemers ; ’s middag laten alle ensembles in de Oude kerk in Rijswijk de resultaten van dit weekend horen. Voor foto's van dit weekend klik op foto's blazersfestival

  Het jubileumjaar sluiten we af met een spetterend lustrumconcert op zaterdagavond 29 juni in de Paleiskerk. Naast eigen bewerkingen van composities van Haydn (delen uit Die Schöpfung), Mendelssohn (ouverture Die Hebriden) en Vaughan Williams (Norfolk Rhapsody), spelen we het altvioolconcert van Frank Martin met Mikhail Zemtsov – de solo-altviolist van het Residentie Orkest.

  foto-ali